VGA, DVI, HDMI, esetleg Displayport? Ha ezek a kifejezések ismeretlenek Önnek, akkor segítünk! – Válasszon Ön is használt monitort Budapesten a Jebeto-nál!

Használt monitor vásárlás során számos részletre kell figyelnünk. El kell döntenünk, hogy milyen célra keresünk kijelzőt. Felhasználás alapján léteznek általános/otthoni, gamer és professzionális készülékek. A képernyő mérete, képminősége, frissítési frekvenciája, betekintési szögtartománya, tömege, fogyasztása és állíthatósága mind fontos szempont lehet a megfelelő modell kiválasztásában. Ezek alapján tudjuk meghatározni, hogy számunkra mi az ideális ár/érték arány.

Ne feledkezzünk meg a használt monitor csatlakozójának típusáról sem!

Ha két eszközt össze szeretne kötni, akkor azoknak azonos csatlakozóval kell rendelkezniük, így egy kábellel könnyedén kapcsolódnak. Ez az esetek többségében igaz, viszont előfordulhat, hogy ezen bemenetek eltérnek. Ilyenkor különféle átalakítók vásárlása ajánlott.

Milyen csatlakozókkal találkozhat használt monitor vásárlás során?

Az elmúlt évtizedek talán legtöbbet használt csatlakozója a VGA, vagy más néven D-Sub. Már a CRT, katódcsöves monitorok is ilyen interfésszel voltak felszerelve. Az emberek java találkozott már efféle csatlakozóval, általában kék színnel van jelölve. Ezen szabvány Full HD kép biztosítására is képes, azonban analóg kialakítása révén zajos lehet a jel, ha a kábel sérült. A manapság használatos LCD monitorokon is megtalálható, azonban lényegében átadta helyét a HDMI csatlakozóknak.

Számos használt monitoron ma is megtalálható DVI, vagy Digital Video Interface csatlakozó. Ez már egy digitális interfész, ami javarészt képtovábbításra jött létre. Ennek ellenére analóg jel továbbítására is alkalmas. Különféle szabványai léteznek:

  • DVI-A, analóg jel továbbítására
  • DVI-D, digitális jel továbbítására
  • DVI-I, analóg és digitális jel továbbítására

A DVI csatlakozók elérhetők single-link és dual-link verziókban is. A DVI single-link 1920×1200 képfelbontásra és 3,96 Gbit/s sávszélességre képes. Ezzel szemben a DVI dual-link 2560×1600-as felbontás mellett 7,92 Gbit/s sávszélességet tesz lehetővé.

Manapság a legtöbb használt monitoron megtalálható csatlakozótípus a HDMI. Kábele kép és hang továbbítására is képes, sőt lehetővé teszi a csatlakoztatott eszközök közötti kommunikációt is. A kijelzők javán HDMI 1.4-es csatlakozó található. A HDMI 2.0 is megjelent már, azonban ezen csatlakozóval inkább a felsőkategóriás készülékeken találkozhat. A HDMI elérhető Mini és Micro verzióban is.

Végezetül, a legújabb csatlakozót szabvány a Displayport. Ezen interfész a HDMI-nél is jobb teljesítményre képes. Leggyakrabban adaptív képfrissítésű monitorokkal alkalmazzák.  Több monitor együttes összekötésére is alkalmas.

Mindezek után remélhetőleg könnyedén meg tudja majd határozni, hogy milyen csatlakozóval ellátott képernyőre van szüksége. Vásároljon Ön is használt monitort Budapesten a Jebeto-tól!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük